October 23rd, 2023

Oversikt over skjortestoffer

Her gir vi den endelige oversikten over de ulike typer stoffer som vanligvis brukes i dresskjorter.  Ved å forstå hva de forskjellige vevene betyr for et stoff, kan du være sikker på å finne det ideelle dresskjortestoffet for dine behov.

Broadcloth

Broadcloth ofte referert til som poplin, er et tettvevd stoff med en veldig enkel over-under-vev og svært lite glans, noe som gjør den fin og profesjonell. Braodcloth er flotte for gutter som leter etter så lite tekstur som mulig i stoffene. De er vanligvis et tynnere, lettere stoff. Spesielt hvite broadcloth kan være litt gjennomsiktige. Broadcloth bærer generelt det jevneste av alle vevinger takket være mangelen på tekstur, men kan også være mest utsatt for rynker.

Twill

Twill mønsteret er lett gjenkjennelig fordi de vil vise diagonal veve eller tekstur. Den diagonale effekten kan variere fra veldig fine, subtile twills til mye større Imperial eller Cavalry twills. Twills vil nesten alltid ha litt glans, selv om graden kan avhenge av veve, farge og bomull som brukes. Twill er en ekstremt stram veve, som kan komme i ekstremt høye antall tråd i garnet, hvorav noen kan forveksles med silke. På grunn av diagonal tekstur twill er litt mykere enn broadcloth. Twill vil ikke gi deg det samme “skarpe” utseendet som nypresset broadcloth kan, men det er relativt lett å stryke og motstandsdyktig mot rynker.

Dobby

Dobby (som er svært lik Jacquard, men teknisk annerledes) kan variere mye. Noen versjoner er ganske lik broadcloth i form av tykkelse og vekt, mens andre kan være tykkere eller vevd for å nesten se ut som twill. Mange dobby stoffer har striper vevd inn i dem, selv om noen er solide farger. De solide fargene har en tendens til å ha en svak stripe eller stiplede mønstre vevd i samme farge som basiskluten.

Flanell

En høst / vinter favoritt. Flanellene er varme, fuzzy stoffer som oftest børstes twill eller børstet poplin stoffer. Mens de er mest regelmessig 100% bomull, kan de noen ganger komme i bomull / ull, og til og med bomull / kasjmir blandinger for ekstra varme. Vanligvis laget i tykkere vever, er disse desidert uformelle stoffer som er gode for kaldt vær.

Melange

Melange stoffer kan komme i alle slags veve-poplin, twill, royal oxford, etc-og er vevd ved hjelp av flerfargede garn. Hvert garn vil bli farget på denne måten, oftest med 2-3 subtilitet forskjellige nyanser.  Disse unike garnene kan bidra til å oppnå et lynget, bevisst inkonsekvent, noe organisk utseende. Melange stoffer er forskjellige fra Mouline stoffer, som Mouline tekstiler er laget av konsekvent, en-farge garn som er vridd sammen for å oppnå en multi-farge utseende.

Oxford klut

Oxford Cloth er svært lik pinpoint oxford, bortsett fra at den bruker en litt tyngre tråd og løsere vev. Den har en litt grovere tekstur, men er mer holdbar enn de fleste stoffer. Den består av en symmetrisk kurvvev hvor ett garn kan krysse to garn. Opprinnelig utviklet for sportsklær, og (i noen kretser) ikke ansett som passende for forretningsklær eller formelle anledninger. Oxford Cloth har alltid vært en sental i tradisjonell amerikansk button down polo skjorter. Det kan brukes litt rynkete rett fra tørketrommelen og fortsatt se bra ut.

Fiskebein (Herringbone)

Fiskebeinmønstrede skjorter er populære, skjorter med mer tekstur for både dress og casual wear. Fiskebein er i hovedsak en twill som speiles i vevingen for å skape et “V-formet” utseende. Stoffets navn kommer fra likheten med fiskebein.

Lin

Linstoffer er utrolig pustende og, som seersucker, vanligvis laget for å brukes i varmt klima. Sengetøy er laget av fiber av linanlegget, og kan være svært arbeidskrevende å produsere. Vanligvis vil sengetøy være mer løst vevd og ren enn de fleste bomullsskjorter, og har en veldig unik tørr hånd til det som er ulik bomull. Sengetøy har også en tendens til å rynke lettere enn bomull og føles generelt mye mer avslappet på grunn av dette. Mens vi elsker utseendet og følelsen av lin, foretrekker noen mennesker bomull / lin blandet skjorter som du kan oppnå mye av coolness av en lin skjorte samtidig redusere rynker.

Poplin

Poplin er så lik Broadcloth at vi bestemte oss for ikke å skille mellom de to i våre stoffbeskrivelser.  For alle praktiske formål kan du likestille de to. De er begge et vanlig vevestoff som kommer til å være ganske tynt, glatt og flatt. Når det er sagt, teknisk sett er Poplin annerledes enn Broadcloth ved at Poplins kan ha forskjellige vektgarn i warp og weft mens brede klær vil ha en symmetrisk konstruksjon.  For eksempel kan brede klær være 100/2×100/2 (som betyr 100s to-lags i warp og weft) mens en poplin kan være 100/2×60/1 (som betyr 100s to-lags i warp og 60s single-lags i weft).

Oxford klut

Oxford Cloth er svært lik pinpoint oxford, bortsett fra at den bruker en litt tyngre tråd og løsere vev. Den har en litt grovere tekstur, men er mer holdbar enn de fleste stoffer. Den består av en symmetrisk kurvvev hvor ett garn kan krysse to garn. Opprinnelig utviklet for sportsklær, og (i noen kretser) ikke ansett som passende for forretningsklær eller formelle anledninger. Oxford Cloth har alltid vært en sental i tradisjonell amerikansk button down polo skjorter. Det kan brukes litt rynkete rett fra tørketrommelen og fortsatt se bra ut.

Pinpoint Oxford

Pinpoint (også referert til som pinpoint oxford) har samme veve som oxford klut, selv om den bruker et finere garn og strammere veve. Det er mer formelt enn oxford klut, men mindre formell enn broadcloth eller twill. Tenk på dem som flotte hverdagsskjorter, men ikke nødvendigvis den første anbefalingen for spesielle arrangementer. Pinpoint stoffer er generelt ikke gjennomsiktige og er litt tyngre og tykkere enn bredeklut. På grunn av deres tyngre konstruksjon, pinpoints er ganske holdbare stoffer. Velg en twill eller broadcloth hvis du leter etter en formell skjorte.

Denim

Vi kjenner alle denim som stoffet på våre jeans.  Men konstruksjon klok, denim er en twill stoff. En solid, muligens grovere twill ofte farget med indigo.  For det meste skjønt, når det gjelder denim skjorter, du kommer for det meste til å finne mye mykere, lettere versjoner av stoffet enn hva jeans er laget av. Denim skjorter kan komme i mange former, men generelt har en annen farge på innsiden enn utsiden.

Egyptisk, Sjøøya og amerikansk Supima Cotton

Når du hører om egyptisk, Sea Island eller amerikansk Supima bomull bør du vite at dette ikke refererer til typen veve, men til den type bomull som brukes til å lage veve. For praktiske formål er Pima bomull, Sea Island og egyptisk bomull alle bomuller avledet fra opprinnelig samme plante: Gossypium Barbadense. Disse er mer ettertraktes bomull fordi de er vanligvis har “ekstra lang stift lengde” bomull (lengde større enn 1 3/8″), som gjør at de kan spunnet inn i finere, sterkere garn.

Alle tre av disse bomullene er vanligvis ansett som high-end, luksus råvarer. Egyptisk og amerikansk Pima vil være den mest lett tilgjengelige, mens Sea Island bomull er kjent for å være utrolig sjelden. Ofte vil amerikanske Pima bli vevd inn i stoffer av litt lavere kvalitet enn egyptisk som det ikke er så rent av en fiber, til tross for å ha lignende stiftlengder.

Det er også en berømt, sjelden form for egyptisk bomull kalt “Giza 45” som er spesielt brukt for noen av verdens fineste skjortestoffer-spesielt Thomas Mason Goldline stoffer. Dette er en svært anerkjent form for bomull som finnes i en bestemt del av Nildeltaet, som kan veves for å produsere utrolig fine, men sterke garn. Stoff laget av Giza 45 bomull har en tendens til ikke å forringes over tid så mye som andre egyptiske eller amerikanske Pima bomull.

Sea Island Cotton står for bare 0,0004% av bomullstilbudet i verden og er dermed den den mest sjeldne bomullstypen. Det som gjør Sea Island Cotton så etterspurt er at det er en unik kombinasjon av egenskaper: ekstra lang lengde på stingene, bemerkelsesverdig fiberstyrke og utrolig lyssterke farger.

Mens andre high-end shirting bomull som egyptisk bomull og amerikanske Supima kan skryte ekstra lang stift lengde over 1 3 / 8 “, er det Sea Island Cotton holdbarhet, konsistens, levende farge, og silkeaktig glans som gjør det forskjellig fra disse. Ensartethet, styrke og “hårløshet” av fiberen tillater stoff vevd fra det å vare utrolig lenge, og faktisk bli jevnere hver gang de er hvitvasket.

Den beste Sea Island Cotton kommer fra Barbados fordi utrolig ensartet, fuktig klima på øya gjør det mulig for bomullsplanter å vokse på en konsekvent måte gjennom hele året. Bomullen i Barbados er også plukket for hånd for å sikre høyeste kvalitet nivåer.
Gjør saken litt forvirrende, er det varemerker arkivert rundt navnene “Sea Island” og “Supima”. Hold et øye med “Certified Sea Island Cotton” vs. “Sea Island Quality”, da bare den tidligere vil være autentisk, og det er noe vi ofte ser på markedet.

To ply & enkelt ply

Ply betyr hvor mange garn som er vridd sammen for å lage en enkelt tråd. Skjortestoffer er oftest to-lags eller enkelt lag. Two ply (2-ply) betyr at to garn er vridd sammen for å lage en enkelt tråd som deretter veves inn i stoffet. (Merk at dette ikke er i det hele tatt som to-lags toalettpapir!). Two-ply stoffer er generelt bedre enn single-ply stoffer i deres holdbarhet. Three-ply stoffer er litt mer eksklusiv og ekstrem slitesterke. Sjeldent og vanskelig å finne på markedet.